Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται ως «φάρσα»

Μια μικρή ιστορία που στις μέρες μας αναδεικνύει όλο της το …. «μεγαλείο»
Καλοκαίρι του 1966. Πρωτοετής φοιτητής τότε στην Πάντειο Σχολή.
Πρωθυπουργός, ύστερα από δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Ο Γ. Παπανδρέου.
Βρίσκομαι στον Πόρο της Κεφαλονιάς, φιλοξενούμενος του αείμνηστου θείου μου Αγησιλάου, Αντάρτη του Δ. Στρατού την περίοδο 1946-49 (έχοντας αφήσει πίσω του την γυναίκα του και τρία παιδιά).


Απόφοιτος του Σχολαρχείου, με λίγες και σοφές κουβέντες.
Σε κουβέντα που κάνουμε με ρωτάει: «Εσύ, ωρέ που ξέρεις πιο πολλά γράμματα από μένα, μπορείς να μου πεις ποιος κυβερνάει σήμερα»? Γρήγορη, δίχως ενδοιασμό, η απάντησή μου: «Ο Παπανδρέου θείε, δεν το ξέρεις»? Άμεση και αυθόρμητη ηα ανταπάντησή του: «Καλά ωρέ, «βόϊ» είσαι (στην τοπική διάλεκτο των παλιών κεφαλλήνων το βόδι) και δεν ξέρεις ότι κυβερνάει ο «Αμερικανός λοχίας» που βρίσκεται πίσω απ΄ την κουρτίνα του γραφείου του Παπανδρέου»?
Την αναφέρω την πιο πάνω ιστορία, με αφορμή την υπόθεση του Π. Λαφαζάνη και άλλων μελών της Λαϊκής Ενότητας (Λ.Α.Ε.), που έχουν κληθεί στην Ασφάλεια και στον νεκραναστημένο τμήμα της για την προστασία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, που είχε δημιουργηθεί με τον νόμο 509/47 (με τον οποίο χιλιάδες αγωνιστές οδηγήθηκαν στις φυλακές και στα εκτελεστικά αποσπάσματα). 


Και αυτό επειδή οι παραπάνω, εναντιώνονται στην πράξη, στους πλειστηριασμούς της (α) κατοικίας, φτωχών και αδύναμών συμπολιτών μας.


Η «αναβάθμιση» είναι ολοφάνερη. Στην θέση του «Αμερικάνου λοχία» πίσω απ΄ την «κουρτίνα» στρογγυλοκάθεται, σήμερα, ο Αμερικάνος πρέσβης Παϊατ. Η Δ.Ε.Θεσ/νίκης ήταν αφιερωμένη φέτος στις ΗΠΑ, που είναι πλέον «στρατηγική μας σύμμαχος», όπως διακήρυξε σ΄ όλους τους τόνους στον ΟΗΕ ο πρωθυπουργός, ο οποίος τας «κείνων ρήμασι πειθόμενος» (ευρωπαίων – στρατηγικών συμμάχων μας) «απαλλάχτηκε» , απ΄ τα βαρίδια της ΛΑΕ, με συνοπτικές διαδικασίες, και με «λυμένα» πλέον τα χέρια του, όπως πιστεύει, μας οδηγεί στον «παράδεισο των αγορών». 


Οι δήθεν διαμαρτυρίες τον 43 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά των παραπάνω διώξεων, μόνον υποκριτικές μπορεί να είναι. Και δεν στηρίζονται πουθενά αλλού, παρά μόνον στις «διαλεκτικές συλλήψεις» «του κομματικού διανοούμενο» και «φιλοσόφου» Κ.Δουζίνα: ότι «άλλο το κόμμα και άλλο η κυβέρνηση», όπως και του άλλου «μεγάλου Μαρξιστή» Ε. Τσκαλώτου: που βλέπει μεν μια «πραγματική ταξική μεροληψία «στους πλειστηριασμούς των σπιτιών των φτωχών, αλλά αυτοί πρέπει να προχωρήσουν, γιατί έτσι θα γίνει η μεγάλη «αλλαγή» στα ίδια τα χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας, και οι «αγορές θα μας ανάβουν λαμπάδες……..

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.